כריתת אדנואיד (שקד שלישי)

כריתת אדנואיד (שקד שלישי)

האדנואידים

המכונים "השקד השלישי" או "פוליפים" - ממוקמים החלק האחורי של אף, ליד פתחי תעלות האוורור של האוזניים. בדומה לשקדים, הם חלק מהמערכת החיסונית וגדולים יותר אצל ילדים בהשוואה למבוגרים. 

 

מהם אדנואידים מוגדלים
אדנואידים מוגדלים עושים לחסום את נתיב האוויר ולגרום לקושי בנשימה דרך האף. במצב כזה המטופל (לעיתים קרובות ילדים) מסגל לעצמו נשימה דרך הפה (ולא דרך האף), נוחר בשנתו ונשימתו מלווה במאמץ ולעתים אף בהפסקות נשימה. אדנואידים מוגדלים עשוים לחסום את תעלת האיוורור של האוזן התיכונה ולגרום לבעיות שמיעה עקב הצטברות נוזלים באוזניים או לדלקות אוזניים חוזרות. בנוסף, אדנואידים מוגדלים גורמים לנזלת רבה ולשיעול. 

איך מאבחנים אדנואידים מוגדלים
אצל חלק מהמטופלים הסובלים מאדנואידים מוגדלים ישנם המאפיינים הבאים: נחירה ושינה בפה פתוח, נזלת מרובה, דלקות אוזניים חוזרות או ליקוי שמיעה, שיעול חוזר והתקפי אסתמה.
ניתן לאבחן את קיום אדנואידים המוגדלים בעזרת  בדיקת סיב אופטי דרך האף.

ניתוח כריתת אדנואידים מוגדלים 
הניתוח מתבצע בהרדמה כללית שבו המטופל ישן ואינו חש דבר. הניתוח מתבצע דרך הפה וללא חתכים חיצונים. בניתוח מסירים את האדנואידים מרירית הלוע ועוצרים את הדימום בעזרת לחץ מקומי וצריבה חשמלית. 

סיכונים של ניתוח כריתת אדנואידים 
לאחר הניתוח עלול להיות כאב בגרון וקושי בבליעה. 
במקרים נדירים מופיע דימום מהאף או מהפה לאחר הניתוח, דימום זה בדרך כלל נעצר עצמונית, אך לעיתים נדירות נדרשת התערבות כירורגית. 
שינויים בדיבור או בבליעה כתוצאה מאי ספיקת חיך זמנית, שמסתדרת בדרך כלל לאחר מספר שבועות.